Over
Mediashot
Breaking News! Vanaf nu gaat MediaShot op in ons nieuwe bedrijf Zakelijk in Beeld. Waarom dat nodig, leuk en belangrijk is lees je nu op: www.zakelijkinbeeld.nl
Mijn naam is Harmke Oudenampsen en na twintig jaar televisiejournalistiek voor onder meer de NOS, ben ik nu mobiel journalist en videotrainer. In trainingen en met lezingen op congressen deel ik nu mijn kennis over filmen en vloggen met smartphone.  Zo ben ik erg enthousiast over de mogelijkheden die de smartphone biedt. Iedereen kan publiceren, maar dat maakt niet van iedereen een goede verhalenverteller. Dat wil ik graag veranderen.
 
Van de beste cameramensen en editors heb ik geleerd hoe je een shot maakt, monteert en beeldverhalen vertelt. Die kennis combineer ik nu met het experimentele innovatieve mobile storytelling: dankzij de smartphone kan iedereen z’n eigen verhaal maken en publiceren. Toch kunnen we wel leren van de kennis uit nieuwsorganisaties. Na 20 jaar ervaring verhalen vertellen als verslaggever bij landelijke en regionale omroepen (oa NOS Journaal en Jeugdjournaal) weet ik hoe:

  • het nieuws werkt
  • je nieuws maakt
  • je verhalen vindt in je organisatie
  • beeldtaal werkt
  • je storytelling toepast

In 2006 heb ik mijn vaste dienstverband bij de NOS ingeruild voor de start van mijn eigen bedrijf MediaShot. Tot 2018 ben ik blijven freelancen als eindredacteur, verslaggever of videoredacteur bij RTV Oost, Omroep Gelderland en de NOS. Tot 2018 werkte ik freelance op de videoredactie van het Journaal en maakte ik deze reportage voor NOS op 3:

nbsp;

Verder was ik bezig met:

  • 2006 – 2010 corporate movies en teksten schrijven
  • 2010 start social mediatrainingen
  • 2014 start trainingen filmen met smartphone
  • 2018 fulltime gespecialiseerd in filmen met smartphone

Nu de ontwikkelingen rond mobile-to-mobile zo hard gaan en ik alle innovaties en experimenten wil bijhouden en testen, heb ik me volledig gespecialiseerd in mobile storytelling. Nu:

In 2018 ben ik spreker op:

Verder heb ik de werkgroep Mobiele Journalistiek bij de NOS mede opgericht.

Iets langer geleden…

Na de School voor Journalistiek in de jaren negentig, heb ik gewerkt als verslaggever en redacteur voor het NOS Journaal en regionale omroepen als Gelderland en RTV Oost.
 In mijn verslaggeversjaren maakte ik reportages van de MKZ-crisis, tot de Vuurwerkramp in Enschede, de aanslag op de Twin Towers en de opkomst van Pim Fortuyn. Samen met de cameraman hebben we deze later beroemd geworden quote gefilmd:
 
Mijn indrukwekkendste dag bij het NOS Jeugdjournaal is zonder twijfel 9/11, toen ik de eerste items maakte over het instorten van de Twin Towers:

 Interview met Wien van den Brink tijdens de varkenspest in 1997.

Dit bijzondere verhaal maakte ze voor Defensie om de kinderen in Wapenveld te vertellen over een de indrukwekkende vliegtuigcrash in hun dorp:

De journalistiek, het vertellen van echte verhalen is altijd de rode draad geweest. Tot 2012 was ik ook freelance-eindredacteur bij RTV Oost, daarna keerde ik weer vijf jaar terug als freelance videoredacteur bij het NOS Journaal. Tot 2018. En nu ga ik dus voor 100% mobiele journalistiek, de nieuwe ontwikkelingen achterna: