Social Video is nieuw en groeit hard

Video voor social media

Opeens hoor je het overal: “We moeten social video’s maken!” Maar wat is dat eigenlijk en waarin verschilt zo’n social van het traditionele filmpje? Een social video is speciaal gemaakt voor social media en zit anders in elkaar.

Belangrijkste verschil is dat je het verhaal moet kunnen volgen zonder geluid, dus met ondertiteling en korte tekstbalken. Social media laten filmpjes ‘mute’ zien, dus gebruik je geen voice over. Een social video wordt zo gemonteerd, dat je het filmpje sneller zult bekijken en delen op social media.

Als je op deze foto klikt, kom je op de pagina van de NOS en zie je deze video die Harmke heeft gemonteerd.

Social video gemaakt bij NOS

Social video gemaakt bij NOS

In de televisie-uitzending de traditionele aanpak, voor Facebook zo gemonteerd dat het in de tijdlijn eenvoudig is te volgen. Zonder geluid roept het geen ergernis op. Dat is belangrijk, omdat video kijken op je mobiel enorm groeit. Rond 2020 zal tachtig procent van het internet uit video bestaan en vooral mobiel worden bekeken. De social video groeit dus hard.

Social video voor social media

Bovendien worden deze video’s enorm gepusht door de social media, Facebook voorop. Een video komt hoger in de tijdlijn dan een foto. Dankzij de smartphone wordt online video steeds populairder. De filmpjes worden op social media als Facebook en Instagram al snel door duizenden mensen bekeken, omdat ze hoger in de tijdlijnen van je volgers worden gezet. Met video bereik je dus echt veel meer mensen.

Deze Engelstalige video heeft Harmke spontaan opgenomen met BBC2-announcer Kath Malandri. Ze waren op de terugweg van het internationale congres van journalistieke nerds MoJoCon 2017:

Harmke Oudenampsen kan zo’n social voor je maken, of je leren hoe het zelf kunt doen.

Klik hier voor de training ‘Filmpjes maken met je smartphone’